Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν ηθοποιός. Υπήρξε απ’ τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη, του «Θεάτρου της Άνοιξης», συνεργάστηκε επίσης με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα. Συμμετείχε επίσης σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.
Δίδαξε υποκριτική στη σχολή του Διομήδη Φωτιάδη.

Απ’ το 1997 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Έργα της που έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και κάποια στο εξωτερικό (Ν.Υόρκη, Λονδίνο, Κροατία, Ολλανδία) είναι «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκοτσέζικο Ντους», «Αγκά-σφί και φί», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και Νερό»,«Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της Τίγρης». Τα έργα της κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις «Δωδώνη», «Καστανιώτης», «Σοκόλης- Κουλεδάκης», ενώ η συλλογή διηγημάτων της «Χαμένο δίκιο» απ’ τις εκδόσεις «Κέδρος».
Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu», ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί και παιχτεί επίσης στα αγγλικά στο Tristan Bates Theatre.
Έχει σκηνοθετήσει τα έργα της «Αγκά...σφι και φι» σε δύο διαφορετικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αθήνα Altera Pars) και το «Ποιος κοιμάται απόψε;» στο 104 κέντρο Λόγου και Τέχνης.
Έχει διατελέσει γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου) και παραμένει μέλος του Δ.Σ.

Έχει πολύχρονη παιδαγωγική εμπειρία. Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Παρουσίαζε επί τρία χρόνια το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι» γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών.
Έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ». Έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ «Μπουρμπουλήθρες, το παιδικό θεατρικό έργο «Στη χώρα του Καρνάβαλου», παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ «...Και όνειρα γλυκά» την ραδιοφωνική σειρά «Χίλιες νύχτες κι ένας Νασρεντίν» που παρουσιαζόταν για τρία χρόνια από την ελληνική ραδιοφωνία.
Σαν σεναριογράφος υπέγραψε επίσης το σενάριο του τηλεοπτικού σήριαλ για ενήλικους «Την κατάλληλη στιγμή» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ.   
 
    
:
 

Copyright © 2011. Χρύσα Σπηλιώτη - All Rights Reserved

Proudly powered by Blogger